Туристически маршрут - Община ЯмболГрад Ямбол се намира в Югоизточна България. Разположен е на 4 км южно от магистрала София - Бургас, на 93 км от Черно море. Разположен е на двата бряга на живописната река Тунджа. Той е административен център на област Ямбол, а самият град е град – община. Ямбол е наричан през многовековната си история с множество имена, сред които Диосполис, Дамполис, Дямполис, Диамполис, Хиамполис, Динибули, Дъбилин, Дубилин, Диамболи, Ямболу, Ямболъ, Янболи, Ямболи и до днес – Ямбол. Градът е възникнал в края на III век, когато римският император Диоклициан преминал през територията на тогавашния град Кабиле, харесал много местността, затова решил, че на това място трябва да бъде изграден красив и голям град, който бил наречен Диосполис – град на Зевс.

От времето на Османското Владичество в града са запазени два прекрасни архитектурни паметника – Безистена и Ески Джамия.

В област Ямбол, край с. Кабиле е разположен уникалният археологически резерват, включващ в границите си тракийския град Кабиле.

Богатото културно–историческо наследство на град Ямбол днес е съхранено, както в историческия музей в града, така и в музеи из цяла България.

Множеството културно–исторически паметници, центърът на града, красивите паркове и възможностите за развлечения и отдих в града, го превръщат в изключително привлекателна туристическа дестинация.

Маршрутът на територията на община Ямбол е подходящ за пешеходен или вело туризъм, тъй като обектите из града са разположени в близост един от друг. До град Ямбол можете да достигнете с организиран автомобилен или автобусен транспорт. Също така редовни железопътни и автобусни линии за междуградски транспорт са уредени от повечето градове в страната. Начална отправна точка в маршрута е сградата на Безистена в град Ямбол, разположена на площад „Освобождение”, а крайната точка е Античен град Кабиле, край едноименното село. Целият маршрут е 10 километра, като за изминаването му и разглеждане на различните туристически обекти, включени в него, трябва да предвидите 2 дни.