Туристически маршрут - Община СтралджаГрад Стралджа се намира в Югоизточна България - Ямболска област. Стратегическото му разположението, на 23 км западно от Карнобат, около 30 км източно от Сливен и 17 км североизточно от Ямбол, в непосредствена близост до пътен възел „Петолъчката”, превръща града и общината в много удобно място по отношение на транспортните връзки.
Сведения за гр. Стралджа се срещат още в Османско-Турски документи, като в първия такъв източник от 1610 г, градът е отбелязан като Исраилджа, Асрайлих.
Според различни версии, югоизточно от сегашното разположение на Стралджа се намирал турски град Сарай-курорт, посещаван от одринските паши и бейове.
Самият град, както и населените места в общината, са свързани с освободителните борби срещу турското владичество, където четите на Индже Войвода и Кара Кольо са се движили от Войнишкия Бакаджик до Стара планина, а останки от древно тракийско и средновековно селище свидетелстват за многовековната история на града.
Красивата природа, невероятните гледки и чиста околна среда, удобните пътища и разнообразни екопътеки, значителното биоразнообразие на защитените територии, както запазеното културно-историческо наследство на територията на Стралджа, представляват сериозен туристически ресурс с възможност за еко, вело, пешеходен, познавателен, ловен, орнитоложки и др. видове туризъм.
Маршрутът, който ще ви предостави възможност да се докоснете до удивителни кътчета от България, и да се насладите на спокойствието из Стралджа и общината, може да се осъществи в рамките на 2 дни. Предназначен е за автомобилен или организиран автобусен транспорт. Начална отправна точка е с. Зимница, а крайна – магазин за бутикови вина от производител в село Лозенец. Целият маршрут е 80 километра.
Там можете да разгледате действаща етнографска музейна сбирка към читалище „Възраждане” и църковен храм „Св. Димитър”.