Туристически маршрут - Община БоляровоОбщина Болярово е разположена в Югоизточна България, с административен център Град Болярово, Ямболска област, на разстояние от около 65 километра югоизточно от град Ямбол.

Старото име на града е Пашакьой и въпреки отдалеченото му разположение от големи икономически центрове в страната, жителите на Боляровския край са участвали активно в борбите срещу Османското владичество в България. Тук са се родили Стефан Караджа, Индже Войвода, хайдутите братя Пехливанови и др.
Името на града е било променено от Пашакьой на село Болярово през 1934 г., за град е обявен през 1974 г, а от 1979 г. е център на Община.

На територията на общината са открити множество останки от древни тракийски селища в селата Крайново, Камен връх, Попово и други. Край село Воден са извършени археологически разкопки, където днес могат да се разгледат останки от духовен комплекс от ранно християнската епоха.

Характерно за община Болярово е, че е разположена в един от най-чистите в екологично отношение райони на България.

Околна среда, подходящите места за отдих на открито, както и археологическите забележителности дават възможност на посетителите в общината да се отдадат на приятна почивка сред красивата природа там и междувременно да посетят интересни места.

Районт е много подходящ за вело, пешеходен, познавателен, ловен, риболовен и други видове туризъм.

Настоящият маршрут е предвиден за организиран автомобилен или автобусен транспорт, като единствената особеност е че на територията на Боляровска община не е възможно, към настоящия момент, настаняване на големи групи туристи за нощувка. Маршрутът може да се измине в рамките на 2 дни, като начална отправна точка е село Стефан Караджово. Там можете да посетите къщата - музей на Стефан Караджа, църквата „Успение Богородично”, както и местността „Краставото кладенче” с едноименния извор и с паметника на „Странджанската буна”. Крайната точка на маршрута е язовир „Малко Шарково”, край едноименното село. Цялото разстояние е 50 километра.